1 Nisan 2024
Turbo Valfi Arızası Nasıl Anlaşılır? Eski otomobiller yeni otomobillere göre daha çok arıza yapmaktadır. Otomobil arızalarının çeşit çeşit sebepleri bulunmaktadır. Model kaynaklı veya parçaların üretiminden kaynaklı sorunlar meydana gelmektedir. Otomobilin en önemli parçalarından birisi de turbo valfi yani diğer adıyla egr valfidir.
Turbo Valfi Arızası Nasıl Anlaşılır?
Egr valfi motor bölmesinde bulunur ve egzoz gazının kontrol işlemlerini sağlamak için kullanılır. Otomobillerin modellerine göre egr valfi değişiklik göstermektedir. Bazı otomobil modellerinde bir tane valf bulunurken bazılarında birden fazla olabilmektedir. Egr valfinin görevi ise yanma ısılarını düşürmesinin yanı sıra aracın motoruna sağlıklı, temiz yakıt iletmekle birlikte egzoz gazı geçişlerinin kontrolünü sağlamaktadır.
Egr valfleri yakıt tüketimini düşürmek için üretilmektedir. Turbo valfi arızası; seyir halindeyken motor kısmında sarsıntı, araç motorunun hiç çalışmaması, aracın normalden daha fazla yakıt tüketimi yapmaya başlaması, egzozdan siyah duman gelmesi, araç seyir halindeyken çekişten düşmesi, gaz yememesi, rampalarda aracın çekmemesi, aracın tekleme, zıplama ve titreme sorunu, valfin kirlenme sorunu çıkarmasından anlaşılmaktadır.
Bu gibi belirtiler var ise servise götürülüp temizletilmesi gerekmektedir. İsteğe göre iptal işlemi de gerçekleştirilmektedir. Çeşitli yazılımlar yardımı ile işlem yapılarak aracın turbo valfi fişi çekilir, ön ve arka girişleri egzoz gazı gelmeyecek şekilde kapatılıp iptal edilmektedir. Bu işlemi yaptırmanın egzoz emisyon değerlerine herhangi bir etkisi olmamaktadır.
Egr Valfi Nedir?
Elektropnömatik bir valf olan egr valfi, motor bölmelerinde bulunur ve egzoz gazı geçişlerini kontrol altında tutmaya yarar. Egr valfi bir sistem şeklinde oluşmaktadır. Genelde bir egr soğutucu ve iki valften oluşmaktadır. Egr sistemi, fazla oksijen miktarını azaltarak motora ulaşan yeni havanın düşük miktarda egzoz gazı ile birleşmesini sağlayarak yanma odasında yanma ısısını azaltmaktadır.
Egr elektrovalfi vites kutusu tarafında bulunmaktadır ve emme manifoldunun üst kısmına monte edilmiştir. Motor kontrol kısmından verilen komutla emme manifolduna gönderilen egzoz gazı geçişlerinin kontrolünü sağlamaktadır.Egzoz gazında bulunan azot oksitlerin atılmasını sağlar ve gazın bir bölümünü havaya karıştırır. Bu işlemle yanma sıcaklığını düşürmektedir.
Egr Valfi Tıkanırsa Ne Olur?
Egr valfinin tıkanması aracın öncelikle performansını etkilemektedir. Tıkanıklığa neden olan diğer sorunları sıralamak gerekirse;
- Aracın stabil çalışmasının bozulması,
- Motorun geç tepki vermesi,
- Aracın seyir halindeyken teklemesi,
- Araç seyir halindeyken motor kaynaklı sarsıntı geçirmesi,
- Aracın gaz yememe problemi,
- Yokuşlarda çekişten düşmesi,
- Bazı durumlarda aracın hiç çalışmaması,
- Araç performansının ile %50’ye kadar düşmesi,
- Egzozda daralma ve tıkanmanın meydana gelmesi,
- Yakıt tüketiminde çok fazla artış olması,
- Motorun sağlıklı çalışmaması,
- Motorda kalıcı hasar meydana gelmesi,
- Emisyon değerlerinin çok fazla yükselmesi,
- Performans kaybı ve hızlanmalarda tekleme sorunu oluşması,
- Motor sıcaklığında artış sorunu oluşması,
- Düzensiz rölanti devri sorunu oluşması,
- Motor arıza ışığının yanması gibi sorunlara yol açmaktadır.
Egr Valfi Temizliği
Egr valfi motorun sağlıklı çalışmasında çok önemli bir parça olarak nitelendirilmektedir. Bu parçanın tıkanması, bozulması durumunda hiç vakit kaybetmeden gerekenin yapılması tavsiye edilmektedir. Egzoz gazının dolaştığı yerlerde bulunan kurumlar temizlenebilir ve valf tekrar kullanılmaya başlanacaktır.
Egr valfi temizliği çok iyi ustalık gerektirmektedir. Temizlik konusunda işini iyi bilen, tecrübeli bir ustaya yaptırılması tavsiye edilmektedir. Egr valfinin iç kısmı fırça yardımıyla temizlenerek kabası alınmaktadır. Bir sonraki aşama temizleme spreyi ile kurumların atılması sağlanmaktadır.
Son aşama olarak kir çözücü kimyasalların içinde belirli bir süre bekletilen egr valfinde bulunan bütün kurumlar iyice temizlenip, kurulanıp tekrar kir çözücü sıvı ile kalan kirler temizlenmektedir. Manifold bağlantısı montajı yaparak işlem tamamlanmaktadır.
Yazı ile alakalı başka sorularınız varsa yorum olarak yazabilirsiniz.!
Yorum Yaz