Süper Bilgisayarlar Hakkında Bilgi - Oppo Forum
e
sv

Süper Bilgisayarlar Hakkında Bilgi

291 okunma — 11 Mayıs 2023 23:38
Süper Bilgisayarlar Hakkında Bilgi

Süper Bilgisayarlar Hakkında Bilgi, Bu yazımızda süper bilgisayar nedir, süper bilgisayarlar nerelerde kullanılır, süper bilgisayar özellikleri nelerdir yanıtlarını öğrenebilir ve süper bilgisayarlar hakkında bilgi edinebilirsiniz. Gelin süper bilgisayarlar hakkında bilgiler içeren yazımıza devam edelim.

Süper bilgisayarlar hakkında bilgi: Tarihte ilk süper bilgisayar 1960 yılında Seymour Cray tarafından icat edildi. Süper bilgisayar bilim ve deney hesaplamalarını birleştiren yüksek kapasiteli bir hesap makinesidir. Günümüzde süper bilgisayarlar saniyede trilyonlarca işlem yapabilme kapasitesine sahiptir. Süper bilgisayarı ülkeler kendileri için tasarlayabiliyor ancak bu bilgisayarları özel olarak tasarlayan kuruluşlar da vardır. (Cray, IBM firmaları gibi) Dünyanın çeşitli ülkelerinde 500’e yakın süper bilgisayar olduğu tahmin edilmektedir. Süper bilgisayarların en fazla bulunduğu ülkeler ise Çin, ABD, Kore, Rusya’dır. Türkiye’de ise bir tane süper bilgisayar mevcuttur bu da İstanbul Teknik Üniversitesinde (İTÜ) bulunmaktadır.

Süper bilgisayarlar birbiri ardına sıralanmış bir sürü mekanik dolaptan oluşmaktadır. Süper bilgisayar yapısı olarak insan beynine çok benzemektedir. İnsan beyninde milyonlarca sinir hücresi bulunmaktadır. Milyonlarca sinir hücresinin bir araya gelmesiyle beyin dediğimiz organ ortaya çıkmaktadır. Süper bilgisayar da beyinle aynı mantığa sahiptir. Binlerce farklı veriyi bir araya getirerek oluşturmaktadır. Binlerce işlem birimi ortak bir biçimde çalışarak devasa bir yapıyı oluşturmaktadır. Bu bilgisayar binlerce işlemcinin bir araya gelmesiyle oluşmaktadır. Hatta süper bilgisayarın icat edilmesinde sadece işlemciler değil, yüksek boyutta ekran kartları da kullanılmaktadır. Temel bileşen olarak bir süper bilgisayar normal bir bilgisayara benzemektedir. Ancak gerçekte inanılmaz değişik yapılara sahiptir. Hem yazılımsal hem de donanımsal anlamda çok farklıdır.

YouTube izlenme satın al
İlginizi Çekebilir!  Kullanmak İsteyeceğiniz 19 Taşınabilir Teknoloji Aracı

Süper Bilgisayarın Gücü

Piyasada günümüzde iyi bir bilgisayar genel olarak 7 bin ile 10 bin TL arasındadır. Normal bilgisayar ise 5 bin ile 7 bin TL arasındadır. Bu bilgisayarlar hem iş hem de oyun için çok ideal bilgisayarlardır. Bu bilgisayarlarda genel olarak 8 ile 6 GB RAM bulunmaktadır. Ayrıca ekran kartları da gayet iyi durumdadır. Bu durumda günlük hayatta en çok grafik isteyen oyunları ve programları kullanılmaktadır. Süper bilgisayarın ise normal bilgisayarlardan en farklı tarafı işlem güçlerinin çok fazla olmasıdır. Süper bilgisayarda en az 10 Teraplast (Teraplast: Bir bilgisayarın gücünü gösteren parametredir) işlem güçleri bulunmaktadır.

 

Günümüzde dünyanın en güçlü süper bilgisayarının işlem gücü tam olarak 125 bin teraplasttır. Yani fiyatı 10 bin TL olan bilgisayardan 13 bin kat daha güçlü bilgisayardır. Normal bir bilgisayar süper bilgisayarın gücüne ulaşabilmesi için normal bilgisayardan 13 bin adetin birleşmesi gerekmektedir. Süper bilgisayar petaflop (Petaflop: saniyede katrilyon işlem yapan bilgisayar terimidir) işlem yapabilme kapasitesine sahiptir. Bunu başka bir örnekle daha açıklayalım: Günümüzde dünyanın en güçlü bilgisayarının işlem yapabilmesi için dünyada bulunan 7,5 milyar insanın elinde bir hesap makinesi olması ve bütün insanların aynı anda hesap makinesinde işlem yapabiliyor olması gerekmektedir. Yani bir süper bilgisayarın 1 saniyede yaptığı işlemi dünyadaki 7,5 milyar insan bir araya gelip uğraşsa en fazla 30 yıl içerisinde o işlemi bitirmiş olur.

İlginizi Çekebilir!  Klavyede Ne Kadar Hızlısınız?

Süper bilgisayarlar genel yapı ile günlük kullandığımız bilgisayarlara çok benzemektedir. Ancak günlük kullandığımız bilgisayarlara oranla çok ciddi derecede farklılıkları vardır. Örneğin: işlemciler, Günlük bilgisayarlarımız genel olarak İntel İ5, İ7, İ9 kullanılmaktadır ya da AMD firmasının geliştirdiği AMD RyzenS 1500X işlemcileri kullanılmaktadır. Bunun dışında tablet ve akıllı telefonlarda da Samsung Exynos, Qualcom Snapdragon gibi işlemciler kullanılmaktadır. Süper bilgisayarda da bunlara benzer işlemciler kullanılmaktadır, ancak aynılarını kullanmazlar.

İşlemci Farkı

Süper bilgisayarda kendisine özel olarak geliştirilmiş özel işlemciler kullanılmaktadır. Örneğin İntel firmasının XEON işlemcisi gibi (XEON hem süper bilgisayarda hemde normal bilgisayarda kullanılır) bunun dışında AMD Opteron 64 işlemcisi kullanılmaktadır. Mesela ABD’nin üretmiş olduğu TİTAN süper bilgisayarında AMD Optedon 64 işlemcisi kullanılmaktadır. Bunun dışında Kore ve Çinin de üretmiş olduğu işlemcileri vardır. Bunlar da farklı süper bilgisayarlar için kullanılmaktadır.

Süper bilgisayarın kullandığı işlemci teknolojisi diğer normal bilgisayarın kullandığı işlemci teknolojisinden oldukça farklıdır. Süper bilgisayarın kullandığı işlemciler daha özelleştirilmiş olarak kullanılmaktadır. Süper bilgisayarda da normal bilgisayarda olduğu gibi Ram bellekler kullanılmaktadır. Ancak bunlar hem kapasite hem de yapı olarak birbirlerinden çok farklıdır. Süper bilgisayarda ECC adı verilen bir RAM standardı kullanılmaktadır. Bunlar normal bilgisayarlar tarafından kullanılan RAM’lardan çok farklı özelliklere sahiptir. Doğal olarak da normal RAM’lardan çok daha pahalıdır.

Ön Bellek Kapasitesi

Süper bilgisayarın kullandığı ön bellek kapasitesi de normal bilgisayarlarla kıyaslanmayacak kadar büyüktür. Günümüzde normal bilgisayarlar için 256 GB RAM toplamak normaldir. Ancak süper bilgisayar için bu oran sadece bir dolabındaki bir kartın bir tanesinin içerisinde kullanılan üründür. Süper bilgisayarın ön belleği terabayt, petabaytlarla ölçülecek kadar fazla olmaktadır ve İnanılmaz derecede büyük ön belleğe ihtiyaç duymaktadır. Süper bilgisayarda RAM kartı kullanılır ancak normal RAM kartları kullanılmaz. Normal bilgisayarlarda NVIDIA Geforce veya AMD Radeon kullanılır. Süper bilgisayarda da ekran kartı kullanılır ancak normal bilgisayarda kullanılanlara göre değişiklik göstermektedir.

İlginizi Çekebilir!  Fear RP Nedir? Korku ve Gerçekçilik Bir Arada

AMD Radeon Nedir?

AMD Radeon, AMD şirketinin ürettiği bir grafik işlemcisi (GPU) markasıdır. AMD, Radeon GPU’ları ile bilgisayar oyunları, video düzenleme, grafik tasarımı ve bilimsel hesaplama gibi birçok farklı alanda kullanılan yüksek performanslı GPU’lar sağlamaktadır.

AMD Radeon GPU’ları, yüksek kaliteli görüntüler ve hızlı performans sunan bir dizi teknoloji kullanır. Bunlar arasında paralel işlemci mimarisi, yüksek bant genişliği bellek arayüzleri, sanal gerçeklik, 4K çözünürlük desteği ve enerji verimliliği teknolojileri gibi özellikler yer alır.

AMD Radeon GPU’ları, özellikle oyun tutkunları tarafından sıklıkla tercih edilir. Bu GPU’lar, yüksek performans ve akıcı bir oyun deneyimi sunarken, oyunculara daha gerçekçi bir görsel deneyim sağlamak için gelişmiş gölgelendirme, ışıklandırma ve görüntü işleme özellikleri de sunar.

Sonuç olarak, AMD Radeon GPU’ları, yüksek performanslı grafik işleme için güçlü bir seçenek olarak kabul edilir ve birçok farklı kullanım senaryosunda tercih edilir.



Gelişmelerden haberdar olmak için Takip edin!

Oppo Google News

Oppo Forum Google News
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli