SSD Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? - Oppo Forum
e
sv

SSD Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

1658 okunma — 27 Ağustos 2021 20:07
SSD Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? OppoTr.Com

SSD Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Günümüzde birçok kişi geleneksel 5400rpm hard disk kullanmakta. Hepimiz yaşamış ve görmüşüzdür ki geleneksel hard diskler, yavaş çalışıyor, ısınma sorunu yaratıyor ve fazla güç tüketiyor.

Gelişen teknoloji, oyun ve programlar ile beraber bilgisayarımızın hard disk hızının zayıf kalması bizleri yeni nesil hard disk tercihlerine itti. İşte burada da son yılların büyük gözdesi SSD’leri inceleyeceğiz ve sizlere SSD alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğinin ipuçlarını vereceğiz.

SSD Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bildiğimiz üzere geleneksel hard diskler bilgileri üzerinde barındıracak manyetik plakalardan oluşur. Ayrıca hard disklerin üzerinde okuma yazma kafası, plakalar ve kontrol kartı bulunur. SSD’ler ise yapısı bakımından geleneksel hard disklerden tamamen farklı çalışmaktadır.

YouTube izlenme satın al
HDD SSD

HDD SSD

Geleneksel hard diskler dönen plakalar ile verileri depolarken, SSD’lerde bu işlem üzerindeki çipler sayesinde belleklerin üzerine bilgilerin yazılması ile gerçekleşir. Ayrıca SSD’lerin geleneksel hard disklere göre küçük oluşu hem notebook hem de kasalı bilgisayarlarda kullanabileceğimiz anlamına gelmektedir. Buda hard diskin kullanışlılığını arttırmaktadır. Ayrıca bilinenin aksine SSD’ler düşme, çarpma gibi durumlara diğer geleneksel hard disklerden daha dayanıklıdır. Üzerlerinde dönen bir plaka olmadığı için de SSD’ler kesinlikle ses çıkarmadan çalışmaktadırlar.
Sürekli geleneksel hard diskleri eleştirdik peki SSD’lerin hiç mi kötü yönü yok? Tabi ki var. Bu da en kötüsü. Yani fiyat.

Geleneksel 5400rpm 1TB hard diskleri ortalama olarak 130TL civarında satın alırken, SSD’lerin 120GB’lıkları en az 180-200TL arasındadır. Bunun 1TB’lığını diyecek olursak 1500-2000TL civarında olduğunu söyleyebiliriz.

SSD’ye neler kurmamız gerek?

SSD alırken dikkat edilmesi gerekenler konusuna geçmeden önce alacağımız SSD’nin içerisinde neler barındırmamız gerektiği konusuna geçelim.

İlginizi Çekebilir!  instagram Hikayelerine Müzik Nasıl Eklenir?

Öncelikle kaç GB’lik bir SSD almak istiyorum sorusu ile işe başlayın. Eğer Windows’u içine kurup yanına yüksek boyutlu oyun ve programlar kuracaksanız SSD’nin kapasitesini yüksek seçmenizde fayda olacaktır.

SSD Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

SSD Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hiç bilgisayarın, düğmesine basıldıktan ne kadar süre sonrasında kendine geldiğini hesapladınız mı? İsteseniz biz size aktaralım 60-70 saniye aralığında. Belki hard diskiniz 7200rpm ise bu oran 40-45 saniye olabilir. Windows’u SSD’nin içerisine kurup bilgisayarı başlattığınızda ise bu oran en fazla 20-25 saniye aralığında olacaktır.

Tavsiye verecek olursak SSD aldığınızda içerisine oyun veya program kurmadan önce Windows’u kurun. Emin olun ki bu işlem bilgisayarınızın hızına hız katacaktır.

Fakat bütçeniz düşük, 120GB-60GB gibi kapasitelerde SSD’ler alacaksanız unutmayın ki Windows’u SSD’ye kurduğumuzda oda yüklü bir miktarda yer kaplayacaktır.

 

SSD Uyum Kontrol

SSD Uyum Kontrol

Format atıldıktan sonra hangi işletim sistemi minimum ne kadar yer kaplıyor?

Windows XP       :1.5GB minimum yer kaplıyor.
Windows Vista   :20GB minimum yer kaplıyor.
Windows 7           :Sürümüne göre değişmekte minimum:13-22GB yer kaplıyor.
Windows 8           :Sürümüne göre değişmekte minimum:20-25GB yer kaplıyor.

Şunu unutmayın ki, işletim sistemi, birkaç sürekli oynadığınız oyun ve önemli program hariç SSD’ler fiyatına göre çok gereksiz. Misal bir filmi SSD’de barındırmaya gerek yok. Bunu geleneksel hard diskinizde de barındırabilirsiniz. Bundan kaynaklı film izlerken hiçbir sıkıntı olmayacaktır.

Eğer geleneksel hard disklerden SSD’ye ilk defa geçecek iseniz ve fazla bütçeniz yoksa yüksek boyutlu SSD’lere yönelmeyin. 60-120GB’lik SSD’ler de işinizi fazlasıyla görecektir.

İlginizi Çekebilir!  Fifa 23 Açılmıyor 2023

SSD Hard Disk Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

    1-  SSD Almadan Önce İlk Kapasite Seçimi Yapın!

Yukarıda bu konuyu sizlere aktardığımız için burayı geçiyorum.

    2-  Anakartınızın Sata2 mi Sata3 mü olduğunu öğrenin!

SSD satın almadan önce 2. yapmanız gereken anakartınızın, Sata2 mi Sata 3 mü olduğunu öğrenmektir. Anakartınızın marka ve modelini biliyorsanız internetten anakartın özelliklerini öğrenip bu bilgiye ulaşabilirsiniz fakat bilmiyorsanız SiSoftware Sandra Lite isimli programı indirip aşağıda gösterilen adımları uyguladığınız takdirde anakartınızın sata2 mi ya da sata 3 mü olduğunu öğrenebilirsiniz.

Not: Programın kurulumunu yapıldıktan sonra mutlaka bilgisayarı yeniden başlatın.

Yeniden başlattıktan sonra programı başlatın. Hardware sekmesine geçerek aşağıda bulunan Mainboard seçeneğine tıklayın ve anakartınızın özelliklerini görüntüleyin.

 

Sata 2 Sata 3 Nasıl Anlaşılır

Sata 2 Sata 3 Nasıl Anlaşılır

Maximum SATA Mode eğer 1. Şekildeki gibi G2 / SATA300 ise bilgisayarınız Sata2’dir.

Maximum SATA Mode eğer 2. Şekildeki gibi G3 / SATA600 ise bilgisayarınız Sata3’dir.

Anakartınızın Sata2mi Sata3mü olduğu neden önemli?

Çünkü eğer anakartınız Sata2 ise SSD’yi taktığınızda saniyede 450-500mb yazma hızı olması gerekirken bu oran Sata2 anakartlarda maksimum 280mb oluyor.

Sata3 SSD, Sata2 Anakarta Takılır mı?

Evet takılır. Sadece yukarıda da belirttiğimiz üzere maksimum 280mb/s hız oranı ile veri transferi yaparsınız.

Anakartım Sata2 SSD Almamın Bir Sakıncası Var Mı?

Hayır tabi ki yok. 280mb/s ile çalıştığından gene geleneksel hard disklerden hızlı çalışacaktır.

     3-  Okuma – Yazma Hızları

Yenileşen teknoloji ile beraber çıkan SSD’ler geleneksel hard disklere göre kat kat daha fazla hızla veri transferi yapmaktadır. Bir sıralama yapacak olursak aşağıdaki resimlerde 5400rpm geleneksel hard disk, 7200rpm geleneksel hard disk ve Kingston EVO 850 SSD’nin okuma yazma hızlarını göreceksiniz ;

İlginizi Çekebilir!  Nuray Sayarı Haftalık Burç Yorumları: 23-29 Ekim 2023

 

SSD Kıyaslama

SSD Kıyaslama

5400rpm geleneksel hard disk < 7200rpm geleneksel hard disk < SSD

Not: Yukarıdaki değerler SSD’nin ve hard disklerinin içlerinin dolu halidir. Format atılıp bakılsa değerler daha yüksek çıkabilir.

Resimlerde de gördüğünüz gibi SSD 5400rpm den 10, 7200rpmden de 5 kat daha hızlı veri okuma ve yazma hızına sahip. Tabi ki SSD’lerin de modeller arasında hız bakımından farkındalık gösterdiğini söyleyelim.

Seq Read            : Okuma hızını gösterir.

Seq Write           : Hard diskin içerisinde veri transferi yapılırken ki yazma hızı. (yani transfer hızı)

4K                         : Rastgele okuma/yazma oranıdır. Unutmayın ki hard diskimizin hızı %70-80 oranda bu oranla belli olur. Bu oran hard diskin veriye ulaşma hızıyla doğru orantılıdır.

Bu yüzden SSD alırken okuma yazma oranlarından çok 4K oranlarına bakın.

SSD Alırken Garanti Sürelerine Dikkat Edin!

Geleneksel hard disklerden dayanıklı ve hızlı olsa da yeni teknoloji olduğu için SSD’ler 20 senelik geleneksel hard disklere göre daha fazla sorun yaratmaktadır. Bu yüzden iki ürün arasında kalırsanız muhakkak garanti süresi fazla olan ve güvenilir firmaları tercihinizin ön sırasına atın. Ucuz diye ismi bilinmedik firmalardan SSD almaya gerek yok. Bozulduğu taktir de sıkıntı yaşamayın.

Aşağıda bazı SSD’lerin benchmark sonuçlarını sizlere veriyoruz. Umarız ki SSD alma konusunda bu değerler işinize yarar.

Samsung 850 Evo 120GB Benchmark sonuçları:      Sandisk SSD Plus 120GB Benchmark Sonuçları
Samsung 850 evo Benchmark                  

 Sandisk SSD Plus Benchmark Sonuçları


Toshiba Q-Series SSD Benchmark Sonuçları:        Crucial BX 100 – 120 GB Benchmark Sonuçları:
Toshiba Q-Series SSD Benchmark Sonuçları:                 

Crucial BX 100 - 120 GB Benchmark Sonuçları:



Gelişmelerden haberdar olmak için Takip edin!

Oppo Google News

Oppo Forum Google News
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli